مقدمه:
کروماتوگرافی لغتی یونانی به معنی رنگ نگاری است که ترکیبی از دو واژه “کروما” به معنی رنگ و “گروفین” به معنی نوشتن است. در سال ۱۹۰۳ برای اولین بار از این روش جداسازی مواد رنگی استفاده شد که این کار توسط میخائیلسوئت انجام گرفت. اما امروزه از این روش برای جداسازی مواد بی رنگ چون گازها استفاده میشود یکی از پرکاربردترین روشهای جداسازی مواد در آزمایشگاه کروماتوگرافی است و در مواقعی که جداسازی به روشهای دیگر ناممکن است به راحتی میتوان از این روش استفاده کرد، زیرا اختلافاتهای جزئی موجود در رفتار اجسام باعث تسهیل جداسازی در جریان عبور آنها از یک سیستم کروماتوگرافی میشود. این روش بسیار ساده و سریع است به طور مثال آزمایشی که ممکن است با استفاده از روش ستون تقطیرچندین روز به طول بینجامد، میتواند به کمک کروماتوگرافی در عرض زمانی بسیار کوتاه انجام گیرد، وسایل مورد لزوم آن نیز ارزان قیمت است.
کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا ( (High Efficiency Liquid Cgromotography (HPLC ) بدون سؤال ، سریعترین رشد را در بین تمام روشهای جداسازی تجزیهای با فروش سالیانه در گستره بیلیون دلار داشته است. دلایل این رشد انفجارآمیز عبارتند از حساسیت روش ، سازگاری سریع آن برای انجام اندازهگیریهای کمی صحیح ، شایستگی آن برای جداسازی مواد گونههای غیرفرار یا ناپایدار در مقابل گرما و مهمتر از همه ، کاربرد گسترده آن برای موادی است که در صنعت ، زمینههای مختلفی علوم و جامعه اهمیت درجه اول را دارند.
کارایی ستون HPLC
کار این ستون نیز به اندازه ذرات داخل ستون بستگی دارد. هرچه اندازه ذرات کوچکتر باشد، کارایی HPLC پیشتر میشود.
فاز ساکن و فاز متحرک
در مورد فازهای ساکن و متحرک یک قاعده کلی وجود دارد و آن ، این است که باید قطبیت حلشونده و فاز متحرک ، نزدیک به هم باشد، ولی با فاز ساکن اختلاف داشته باشد. ترتیب قطبیت گروههای عاملی در ترکیبات به صورت زیر است:
هیدروکربن< اترها < استرها < کتنها < آلدئیدها < آمیدها < آمینها <الکلها
به عنوان مثال ، فاز ساکن با قطبیت بالا مثل سیلیکات یا آلومین یا مایعات قطبی مثل تریاتیلن گلیگول که روی ذرات سیلیکات قرار گرفتهاند و فاز متحرک ، حلال نسبتا غیر قطبی مثل هگزان یا ایزو پروپیل اتر را میتوان نام برد.
خصوصیات فاز متحرک ( HPLC )
- خلوص بالا
- نقطه جوش حدود ۲۰ تا ۵۰ بالاتر از دمای ستون
- گرانروی پایین
- واکنش پذیری کم
- قابلیت تطابق با آشکارساز
- سمیت و اشتعال پذیری کم
مزایای HPLC
کاربرد HPLC برای مواد غیر فرار به قرار زیر میباشد:
از ستونهای طولانی که سرعت حلال در تمام طول آنها نزدیک به مطلوبترین سرعت باشد، میتوان استفاده کرد و امکان تغییر دادن ماهیت فاز متحرک برای انجام شستشوی تدریجی و شستشوی مرحلهای یا هر دو وجود دارد.
آشکارساز
آشکارسازهای مورد استفاده در کروماتوگرافی مایع – مایع تمام خصوصیات آشکارسازهای کروماتوگرافی گازی را دارند، بجز اینکه در آشکارساز کروماتوگرافی مایع نیازی به محدوده دمایی بالا نیست. این شناساگرها کلا دو دستهاند:
- یک نوع کلی که به فاز متحرک عکسالعمل نشان میدهند.
- نوع خاصی که به حل شونده حساس هستند.
مقایسه با کروماتوگرافی گازی
- آشکارسازهای کروماتوگرافی مایع معمولا خیلی گرانتر و بعضی مواقع از نظر کاربرد محدودتر از آشکارسازهای کروماتوگرافی گازی میباشند. حدود آشکارسازی این آشکارسازها هنوز به حدود تشخیص حساسترین آشکارسازهای یونش که در کروماتوگرافی گازی بکار میروند، نمیرسد.
- سرعتهای نفوذ در سیستمهای گازی است. بنابراین سرعتهای انتقال جرم بین فازهای ساکن و متحرک آهستهتر است و سرعتی را که با آن ، ستون میتواند عمل نموده ، به شرایط تعادل برسد، محدود میکند.
همچنین ماهیت فاز متحرک که معمولا میتواند بطور نسبتا قوی با فاز ساکن وارد عمل متقابل شود، برقراری تعادل بین فاز ساکن و متحرک را پیچیده میسازد. با این حال این برهمکنش را میتوان در بعضی از حالتها مانند شستشوی تدریجی ، به عنوان مزیت تلقی کرد.
کاربردهای HPLC
کاربرد گسترده آن برای موادی است که در صنعت ، زمینههای مختلف علوم و جامعه اهمیت درجه اول را دارند. مثالهایی از این موارد عبارتاند از :اسیدهای آمینه ، پروتئینها ، اسیدهای نوکلئیک ، هیدروکربنها ، هیدراتهای کربن ، داروها ، ترپنوئیدها، حشرهکشها ، آنتیبیوتیکها ، استروئیدها ، گونههای آلی و گروهی از مواد گوناگون معدنی.
برای دیدن فیلم آموزشی کارکرد HPLC از نرم افزار KMPLAYER استفاده نمایید و همچنین برای باز کردن فیلم از رمز www.bluechemist.ir استفاده نمایید .(دقیقا” همین آدرس را به جای رمز درخواستی وارد نمایید تا فیلم برای شما به نمایش درآید).دانلود فیلم :HPLC